Straja (Straža)

Pe cursut soselei principate, care leaga Vîrsetul cu Biserica Alba, pe la jumatatea acestei distante, în spre sud. se afla comuna romîneasca - Straja. În mijloc de sat face cruce întrînd si soseaua modern asfaltata, care leaga Biserica AIba de Belgrad. Imprejurimea este pitoreasca prin frumusetile naturale care le combina Carasul cu noul canal Dunare-Tisa; expresie impozanta a omului muncii de azi.
Comuna, dupa toate datele nu este veche, înfiintata fiind dupa alungarea Turcilor. În 1761 este locuita de Români, care au luat locul colonistilor nemti, plecati aiurea. Pe timpul revolutiei din 1848 a ars biserica veche, iar cea noua s-a zidit în 1854. avînd temelii de piatra si ziduiri de grosimea unui metru. Lucrari mai însemnate la cladirea bisericii sunt cele din 1935, cînd sa spalat si refacui pe alocurea pictura murala, lucrare a pictorului Turcu din Oravita, iar exteriorul s-a reparat în 1954 si 1963, cînd s-a pus pe turla tinchea si crucea noua. Biserica are iluminatie electrica la care a contribuit cu 49,000 dinari vechi, Dimitrie Schintei, actualul presedinte al Comitetului parohial si cantor.
Romînii din Straja sunt »bufeni« (asa sunt numiti pentru felul lor deosebit de îtnbracaminte) harnici plini de optimism si buni pastratori de traditii crestinesti si nationale.
Preoti merituosi, sunt cei din familia Sdicu care au servit la Altarul stramosesc, din genunche în genunche, trei generatii începind cu anul 1880. bunicul, fiul si actual nepotul, preotul Corneliu care activeaza cu simt pastoral si multa rîvna spre inmultirea talantului de slujitori ai Casei Domnului, prin care sau distins si tatal si bunicul sau. Un interval a servit si preotul Ioan Mitar, bun mîntuitor al condeiului.
Strana bisericii este slujita din familia Baias, în viata, fiind înca mos Nicolae si rudenia sa Constantin, numit Gîrju, apoi Aurel Grivei, Petru Nicolaevici - Draghici, Steia Buga si Gheorghe Trica.
Frumoase pagini în istoria satului au înscris si corul si fanfara, care azi au dirijori pe Stefan Buga, respectiv Iosif Roman.
Danii însemnate, care merita a fi mentionate, spre a sluji si altora de îndemn au fost facute de vaduva saracuta Ana Craciun-Anescu, in etate de 87 ani, care a cumparat un rind de ornate în valoare de 39,000 dinari vechi. Credincioasele femei Catalina si Iula Buga au donat masaie si alte podoabe pentru Sf. masa din Altar, iar Lucretia Omoranu o îmbracaminte neagra la Mormîntul Domnului. Cantorul Constantin Craiete a daruit pe seama bisericii un Apostol nou.
Biserica e cercetata într-un numar foarte frumos de credinciosi dintre cari fac parte si membri "Oastei Domnului", care e numeroasa în aceasta comuna si ajuta activ conducerea bisericii.


Calendar bisericesc - 1969.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu