Toracul Mic (Begejci)

Dupa harti vechi istorice pe timpul lui Bela IV regele Ungariei se aminteste de un sat vechi numit Tarnok la anul 1235, dar pe timpul invaziei Tatarilor la anul 1241-1242, acest sat a fost pustiit si nu se aminteste decît la aproape un secol. Numirea Toracul a fost pe timpul Ungariei Kis si Nagy Tarnok. Îl aflam din nou amintit an anii 1332-1337 în listele de zeciuiri papale. Între anii 1400-1455 era proprietatea familiei Ciac (Csak).
"Marturie despre existenta Toracului în curgarea vremii o aminteste Patriarhia ort.sîrba dela Peci la anul 1660, cînd calugeri dela aceasta patriarhie vin în Banat, trec prin Modos, Itebei si âajung la Torac, unde primesc mila dela preotul Marinca 30 aspri pentru el, pentru pominirea lui si 700 aspri dela credinciosi pentru pomenirea lor la Proscomidie si la Sf.Liturgie" (Gh.Cotosman). În anul 1765 sînt adusi Români din Serdin (Sefdin) ca sa întareasca elementul bastinas din Torac.
Deja în anul 1767 Toracele aveau 4 preoti, dovada ca credinciosi au fost în numar mare. Dupa preotul Marinca se aminteste în Toracul Mic, preotul Martin Petrovici înca în anul 1765. În "Istoria Banatului" de Griselini, în harta sa, Toracul se afla sub numirea de Seftin. Înainte de a se zidi actuala biserica, pîna la anul 1829, slujbele s-au tinut într-o biserica sub Nr. 245, unde era si cimitirul. Dela Serdin au adus noii conlocuitori un clopot, adus de Stefan Bunau cu calul sau, fiindca dorea sa-l auda si aici, la fel ca si ceilalti credinciosi, sunetul duios al acestui clopot. Biserica actuala începe sa se zideasca din 8 sept.1821 si s-a terminat în anul 1829, cand s-a sfintit la 8 septembrie fiind preoti Nestor Friscan si Andrei Bugariu.
Aceasta biserica sa facut de credinciosii din aceasta comuna prin colecta facuta de învatatorul David Giuchici. În anul 1895 sculptorul Nistor Busioc si pictorul Filip Matei predau renovata si pictata biserica. De mentionat este faptul ca parohul V.Petrovici, fiul satului, a suplinit pe preotul ort.sîrb din Zitiste (Sîngiura) servind în limba slavona.
Tot dînsul a fost candidat de deputat în anul 1905, simpatizat de toate minoritatile din acesta circumscriptie Sîngiura, dar legile protectioniste l-au împedecat sa ajunga deputat, desi avea mari majoritati.
Toracul Mic se poate mîndri caci fiul preotului V.Petrovici, profesorul universitar Emil Petrovici, este membru al Academiei Romîne.
Bisrica din Toracul mic este în posesia primelor carti de strana aparute an limba Romîna, dovada ca liturgica deja dela tiparirea lor s-a întrebuintat la slujbele divine. Astfel sînt:
1 - Antologhion 1705
2 - Cazanie 1748
3 - Triodon 1746
4 - Penticostar 1743
si 1795 toate aparute în tipografia dela Rîmnicul Vîlcea.
Dumnezeu sî deie putere, sanatate, inima si suflet mai duios fata de altarul stramosesc si de legea noastra tuturor crestinilor ca astfel sa facem din bisericile noastre locul unde sa venim cu inima zdrobita si smerita, sa ne închinam Mîntuitorului nostru Isus Hristos. Aici sa ne rugam pentru pacea a toata lumea si ca oameni sa fie mai buni, milostivi si mai apropiati de Dumnezeu si de altarul stramosesc.
Dumnezeu sa pogoara darul si mila Sa peste credinciosii bisericii Sale si peste toate neamurile, ca astfel sa putem trai în liniste în viata aceasta scurta pamînteasca
Cînd era sub tipar acest calendar am primit stirea ca academicianul prof. Emil Petrovici, a raposat în urma unui tragic accident. Dumnezeu sa-l aseze cu drepti sai.

Calendar bisericesc - 1969.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu