Deliblata (Deliblato)

In nemijlocita apropiere a vestitelor dune de nisip din sudul Banatului, priponite de întinse paduri de salcimi, plopi si brazi, cu plante medicinale si o bogata fauna, este asezata comuna Deliblata. Inconjurata de un brîu de vii.
Asezare cu trecut vechi, ceea ce dovedesc diferitele obiecte descoperite în subsosul pamîntului. În harta lui Mercy figurcaza sub denumirea de Deliblado. In citeva rînduri este pomenita si sub ocupatia turceasca. Se presupune, pe baza de rramasite vechi, ca prin pozitia ce o are, sa fi avut, sub toate stapînirile, un deosebit rol strategic, încît mai apoi a fost si centru important al confiniului militar austriac.
Cu populatie româna si sîrba, care pîna în 1890 au avut o viata bisericeasca comuna, serviciile divine slujindu-se în ambele limbi de preoti si cantori. Aceasta convietuire de simbioza duhovniceasca, sa manifesteaza si azi, caci adeseori credinciosii celor doua parohii, la praznicile mari. cerceteaza slujbele divine a confratilor de alta nationalitate.
Credinciosii parohiei ortodoxe romîne, pîna în 1925 aveau o capela destul de încapatoare, cind si-au cladit frumoasa biserica de azi, în stil bizantin, ridicata din vînzarea pamîntelor biscricesti si contributia parohienilor. În urma împrejurarilor, interiorul bisericii a ramas nepictat, iar iconostasul este împodobit cu icoane mobile.
Dragostea de cîntec, cultivata si pîna azi, elementul romînesc si aratat-o prin infiintarea corului, care are o vechime de opt decenii, fiind infiintat de vestitul învatator Gheorghe Bujigan care s-a facut cunoscut în Transilvania si Banat prin cartea sa de cantorat. Si formatia corala este puternica si azi, numarînd 40 membri, avînd dirijori pe Gheorghe Albu si Aron Cocora.
Tot sub scutul bisericii activeaza si fanfara cu 25 instrumente, în valoare de 1,500,000 dinari vechi, din contributia benevola a parohienilor. Dirijor este Petru Ivascu-Lunga. Dealtfel Romînii din Deliblata, în sudul Banatului, dupa cei din Costei, au cea mai veche organizatie de acest fel.
Atît corul cît si fanfara sunt foarte active la toate actiunile de interes obstesc, uniti fiind. Prin acesta colaborarea s-a reparat si adaptat casa din curtea bisericii în valoare de 500.000 dinari vechi, amenajata pentru a servi de sala de probe pentru cor si fanfara si pentru sedintele corporatiunilor bisericesti, cumparîndu-se si aparat de televiziune în valoare de 400.000 dinari vechi.
Ceea ce caracterizeaza pe credintiosii nostri din Deliblata sunt daniile deosebit de pretioase prestate bisericii lor. Nu pentru a fi laudati ci pentru a servi de pilda altora, mentionam pe Catita Gutu cu 300.000 dinari vechi, Lela Gutu-Jena cu 300.000 dinari vechi, Gheorghe Gogoasa cu 50.000 dinari vechi, Stefan Iancea cu 25.000 dinari vechi si Dusan Ivanescu, cu 25.000 dinari vechi. Femeile credincioase au cumparat din contributii benevole cîteva acopereminte si baldachin în valoare de 250.000 dinari vechi, distingîndu-se Catita Gutu, Zina Miuta, Florica Iancia, Eufrozina Iancia si Georgeta Lupsiciu.
În fruntea acestor lucrari, pe linga preotul locului, Bujorel Lupsiciu, plin de avînt si initiativa, vrednici de amintiti sunt Ion Jurjovan, Dusan Uvabescu si Toma Meza.

Calendar bisericesc - 1969.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu